"Me jäljendame seda, mida me näeme"


Gloria Steinem on üks Ameerika tuntuimaid feministe, kes kummutab müüdi, et feminist on üks kole lesbimutt. Steinem ise ütleb, et tegelikult seisavad "ilus" ja "kole" naine silmitsi ühe ja sama probleemiga - et neid hinnatakse nende välimuse, mitte nende mõtete järgi.
Selles videos ütleb Steimen ühe mõtte, mis on väga oluline, et aru saada, kuidas inimene ei kujune selliseks, nagu ta on, mitte looduse poolt või lihtsalt seepärast, et ta ise nii tahab, vaid peamiselt seetõttu, et ta õpib seda teistelt ühiskonnaliikmetelt. "We do what we see."

Vaadake näiteks seda eriti naljakat väikese beebi videot -siin on ehe tõestus, kuidas me hakkame juba väiksest jäljendama seda, mida enda ümber näeme.

Nägemismeele abil saab inimene kõige suurema osa informatsioonist. Selle on ära tabanud ka näiteks meedia, kus kõik visuaalne on järjest suurem ja värvikirevam (vaadake näiteks ajakirjade riiuleid poodides - need võtavad silme eest kirjuks) ja tekstid järjest väiksemad.
 Aja jooksul muutub see jäljendamine järjest "asjatundlikumaks". Me oskame märgata teiste inimeste juures väiksemaidki detaile ja kui me õpime ära, et need on ülejäänud ühiskonna poolt ka kiidusõnu saavad asjad, siis hakkamegi neid omaks võtma ja nende poole püüdlema ja neile vastavalt käituma. Kui endalt küsida, miks me seda teeme, siis sageli ongi ju vastus: "Aga kõik teised teevad/käituvad ka nii."
Iseenesest aitab see jäljendamine inimestel kui sotsiaalsetel loomadel ellu jääda. Me mõistame, et nii käitudes we do fit in. Seega on niimoodi turvaline teiste inimeste keskel olla.
Aga natuke kurb on, kui meie jäljendamise aluseks saavad sellised videod. Mu meessoost Facebooki tuttavad linkisid ja laikisid seda täiega. Ja mis siis nende Facebooki naissõbrad peavad järeldama. Eks ikka seda, et ma pean ka oskama või õigemini tahtma niimoodi aeleda, endale õli peale määrida ja tank topi eest märjaks teha, et nibud läbi paistaksid.
Ma ei ütle, et naised ei võiks sellised olla ja et sellistel muusikavideotel ei ole kohta. Aga halb on see, et muusikavideote ja kogu meelelahutustööstuse ja meelelahutusmeedia naised ainult sellised ongi. See on poppkultuuri peavool. Enamasti me ju end poppkultuuriga ümbritsemegi. Nii et tasub mõelda, mida me näeme, teades, et teadlikult või märkamatult me seda sageli ka imiteerima ja heaks kiidame.

2 kommentaari:

Mats Volberg ütles ...

See on nüüd see hea koht, kus saab küsida põhjuste ja tagajärgede kohta. Näiteks olen kuulnud, et Eesti ajakirjanduse kontekstis on küsitud: kas see, et lugeja on rumal ja harimatu on põhjuks, miks ajakirjandus on kollane või on hoopis nii, et ajakirjandus on kollane ja selle tagajärjel on lugeja jäänud rumalaks ja harimatuks.

Ehk siis: kas popkultuur teeb meid selliseks või tegime meie popkultuuri selliseks.

ps. Mina nägin seda muusikavideot esimest korda - kas see tähendab, et mul on kuidagi "paremad" sõbrad?

kb ütles ...

Arvan, et need protsessid (harimatu või vähenõudlik auditoorium/tarbija ja sellest kasu lõikavad mitmesugused tööstused) on omavahel põimunud, aitades üksteist taastoota. Kumbki ei ole niisama laest kukkunud, vaid inimeste endi poolt loodud ja pidevalt uuesti loodavad. Tööstuslik pööre ja massikommunikatsioonivahendite pidev areng on seda muidugi aina kiirendanud ja laiendanud. Aga olenemata sellest, kumb oli enne, tahaks ma ise uskuda mitte meelelahutusmeedia „kinnikeeramisse“ või ärakeelamisse, mis ei oleks ka võimalik, vaid auditooriumi harimise kaudu selle muutmisse.

Sellepärast ma siin blogin ka, et öelda, et viis, nagu elu meie ümber korraldatud on, ei ole ainuvõimalik ja et need domineerivad väärtused ei ole väärtused iseenesest, vaid kokkuleppelised. Konkreetsemalt selle postituse raames: et väänlev õline naisekeha ei ole ainus viis, kuidas seksikat naist kujutada või defineerida.

Selles mõttes need Sinu FB sõbrad, kes on seda videot näinud ja mitte laikinud, on minu meelest „paremad“ selles mõttes küll, et nad suudavad seda seksikuse konstruktsiooni kas n-ö lahti lammutada või läbi näha või lihtsalt mitte nõustuda sellega. Aga seda just minu ja minuga samu väärtusi kandvate inimeste meelest, selle video laikijate meelest kindlasti mitte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...