Hottie mystique

Selleks, et saada ilmatüdrukuks, ei piisa ainult huvist frontide ja tsüklonite vastu, vaid sa pead olema ka hottie.
Juhtusin kuulama juttu sellest, mis elu elasid keskklassi naised pärastsõjajärgses Ameerikas, kuidas nad tundsid vaid laste ja mehe eest hoolitsedes siiski mingit tühjust, selle tühjuse pärast aga häbi. Ja kuidas üks raamat nende süütunnet leevendas ja mida sellest arvatakse pool sajandit hiljem. Selle raamatu pealkiri oli "Feminine Mystique". Mystique tähendab millegi suhtes tekkinud teravdatud või salapärast tähelepanu, selle raamatu pealkirjas siis tähelepanu naiselikkuse või naiseks olemise suhtes. Ehk võib seda sõna ka müsteeriumina tõlkida?

Igatahes selle jutusaate külaline, kes kirjutas "Feminine Mystique'i" mõjust nüüd omakorda raamatu, räägib muide ka sellest, et tänaseks on tolle ajal feminine mystique'i kadunud, aga on tekkinud kaks uut moodi mystique'i:

"Ma arvan et feminine mystique sellisel kujul, nagu me teadsime seda 1960. aastatel, on praktiliselt kadunud. See  ütles, et naised /.../ on neurootilised ja ebanaiselikud, kui nad tahavad saavutada edu tööelus või olla edukad spordis jne. Aga ma arvan, et see on ümber kujunenud kaheks teiseks (konstruktsiooniks).

Üks keerleb ümber teismeliste ja kahekümnendates naiste ümber. Naistele öeldakse: "Jah, sa võid tõesti saada selleks, kelleks sa iganes soovid, aga sa pead samal ajal olema ka hot." Kui ma olin noor, kutsus õpetaja mind korraks teistest eemale ja ütles, et ära kasuta selliseid tugevaid sõnu, mis teevad poisid õnnetuks. Ja mu parimal sõbral kästi olla mitte nii hea spordis, vaid lasta (poistel) end võita.
Täna enam meile selliseid asju ei öelda, vaid, et "tee sporti või kasuta suuri sõnu, kui sa tahad, aga ole ka kuum, ole kuum!" Ja see võib noortele naistele mõjuda väga hävitavalt, kui neid meelestatakse nii, et enese kehtestamiseks tuleb rõhutada oma seksuaalsust."
Teine mystique, mis käsitleb naisi abielus olles või mitte abielludes,aga emaks saades, on see idee, et sa pead olema perfektne ema ja muutma iga hetke (lapsele) midagi õpetavaks. Ja mingil moel kõik see, mida sa teed, mõjutab last väga palju. /.../ Kui kuuekümnendatel öeldi naistele, et lihtsalt olge lapse jaoks olemas ja ärge väga palju sekkuge, siis nüüd käsitakse neil sekkuda (lapse tegevusse/ellu) pidevalt või muidu ei saa teie lapsest see parim, milleks ta on suuteline."

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...